Antik Kent
Ağlasun / Burdur / Türkiye
Burdur’da Ağlasun ilçesi yakınlarında yer alan Sagalassos Antik Kenti, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek için aday.
Batı Toros Dağları'nın eteklerinde kurulan kentte yerleşimin başlangıcı henüz bilinmiyor. En eski izler Pers Dönemi'nin sonu, Helenistik Dönem'in başlangıcına ait.
Büyük İskender'in askeri ve siyasi başarılarına dair en güvenilir kaynaklardan biri olarak kabul edilen tarihçi Arrian'a göre; Büyük İskender Sagalassos'u ve Pisidia Bölgesi'ni fethetmiş ve MÖ 200'den itibaren şehrin merkezinde çeşitli kamu binaları inşa edilmeye başlanmış. Bu yapılarda kullanılan yedi farklı mermer türü, şehrin sanatsal önemini vurgular.
Şehrin öne çıkan yapıları arasında Yukarı Agora'da yer alan Antoninler Çeşmesi, yüksekliği 13 metreyi bulan sütunlar, iki kemerli kapı, devasa bir Roma hamamı, bir kütüphane, suyu pınarından akan küçük bir çeşme, bir kent konağı, 9000 kişilik bir tiyatro ve şehrin bin yıllık tarihini anlatan başka pek çok eser yer alır.
Şehir surlarla çevrilmiş, nekropol alanları düzenlenmiş ve yüzyıllardır popülerliğini koruyan seramik sofra takımlarının üretimi başlamış. Şehir bölgenin en zengin ve büyük şehri haline gelmiş. Yerel olarak üretilen kırmızı astarlı gemiler ticaret yoluyla tüm Anadolu'ya ve ötesine ulaşmış.
MS 6. yüzyıla kadar itibarını ve gelişmişimini sürdüren şehir, daha sonra art arda gelen felaketlere maruz kalmış; Depremler ve veba salgını... Sagalassoslular zorluklara direnmiş ve şehirde yaşam MS 13. yüzyılın başına kadar devam etmiş.
Sagalassos’ta yapılan kazılarda İmparator Hadrian ve Marcus Aurelius gibi Roma liderlerine ait heykeller de ortaya çıkarılmış. Bu buluntular, şehirdeki Roma etkisinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Ayrıca, şehrin önemli yapılarından olan Macellum adlı pazar yerinde bulunan yazıtlar, şehri inşa eden yerel liderlerin isimlerini de gün yüzüne çıkarmış.
Ayrıca içinde Hadrian ve Marcus Aurelius’un heykellerinin başlarının da yer aldığı zengin bir koleksiyon Burdur Müzesi’nde sergileniyor.